Privacy

Er is de laatste jaren nogal veel te doen over onze privacy. Wetgeving moest worden aangepast, klachten over koppeling van bestanden, gedoe over Tomtom die onze gegevens bewaart en verkoopt aan de meestbiedende en beschikbaar stelt aan de overheid, kortom: Veel angst om onze privacy in onze moderne maatschappij. Welke privacy? Die is, vooral met de intrede van het computertijdperk en de opkomst van het Internet allang ter ziele gegaan. Nu wij allemaal verplicht een bankrekening hebben en met PIN betalen kunnen overheden precies nagaan wat wij met ons geld doen. Nu iedereen op internet ziel en zaligheid deelt met de medemens via sociale media als Hyves en Facebook slagen handige zakenlui erin om onze handel en wandel vast te leggen en te gebruiken voor commerciŽle doeleinden. Iedereen aan de Smartphone, zoals de iPhone van Apple. Maar wat iedereen onderhand normaal schijnt te vinden is dat je deze handige apparaatjes alleen kunt gebruiken als je akkoord gaat met een eindeloze waslijst van voorwaarden en je zodoende je eigen privacy te grabbel gooit. Om eens te illustreren hoe gemakkelijk wij inmiddels zelf onze eigen privacy opgeven poneer ik hier de volgende stelling:

Stel u bent van plan om een nieuwe auto te kopen, laten we deze de iAuto noemen. Bij de iAutoStore kunt u die auto niet zomaar meenemen maar moet u eerst akkoord gaan met o.a. de volgende voorwaarden:

Voordat u de auto kunt starten moet u eerst op het beeldscherm de voorwaarden lezen (62 paginaís) en akkoord gaan. Indien u niet akkoord gaat kunt u de auto niet starten. Hier een uittreksel van de Algemene Voorwaarden: iAuto behoudt zich het recht voor deze voorwaarden ten allen tijde te wijzigen. U bent verplicht om met alle wijzigingen akkoord te gaan anders wordt de auto onbruikbaar. Uw auto heeft een kofferbak maar deze is door iAuto vergrendeld. Er kunnen alleen goederen in worden vervoerd die bij de iAutostore zijn aangeschaft. Eigenhandig ontgrendelen van uw kofferbak is verboden! U kunt alleen brandstof tanken bij de iPomp. Bij andere tankstations gaat de tankdop niet open. U bent verplicht het onderhoud en reparaties te laten verrichten door iAuto. Onderdelen en accessoires kunnen alleen worden aangeschaft en ingebouwd door de iAutoStore. De auto is voorzien van een navigatie-GPS-systeem dat alle gegevens verzamelt. Al uw ritgegevens mogen door iAuto voor commerciŽle doeleinden worden gebruikt. De snelheidsgegevens worden door iAuto doorverkocht aan Justitie. Bij snelheidsoverschrijdingen krijgt u automatisch een boete. Muziek kan via de autoradio online gekocht worden in de iAutoStore. Het is verboden om eigen muziek in de auto ten gehore te brengen. Misbruik wordt gestraft! Tijdens de rit krijgt u reclameboodschappen te horen. U kunt deze reclameboodschappen voorkomen door middel van een abonnement door een account aan te maken, tegen betaling van een maandelijks bedrag van Ä 8,-. Voor dit bedrag kunt u ongestoord van uw autoritten genieten.

Ik denk niet dat er veel iAutoís verkocht zouden worden. Waarom kopen wij dan wel massaal Smartphones en navigatietoestellen?

Hans