Tapetenwechsel

Ik heb altijd wel muziek in mijn hoofd zitten en bij de meeste omstandigheden en gebeurtenissen heb ik wel een passend melodietje met een passende tekst paraat. Dat is een kleine afwijking. Daar kun je niets aan doen, behalve ermee leven. Sinds wij varen heb ik vaak datzelfde, steeds weer terugkerende melodietje in mijn hoofd. Ik ken weinig tekst, slechts één regel, maar die is tevens de titel van het muziekje en heel toepasselijk voor onze situatie.

Met grote regelmaat veranderen wij van ligplaats waardoor we, vooral in het vaarseizoen, regelmatig een ander uitzicht hebben. In de jaren ’60 had de Duitse zangeres Hildegard Kneff een bekende hit met de titel ‘Ich brauch’ Tapetenwechsel’, over een Duitse uitdrukking gelijkluidend aan de titel. De Duitsers bedoelen daarmee dat mensen die al wat te lang in een omgeving of een situatie vastzitten dringend toe zijn aan verandering, Tapetenwechsel. Met ‘Tapeten’ bedoelen de Duitsers behang. Naar het Nederlands vertaald betekent de uitdrukking dus letterlijk ‘Ik wil ander behang’.

Nu brengt het vernieuwen van het behang in een woning nogal wat ongemakken met zich mee. Alles moet aan de kant en zoveel mogelijk worden afgedekt, het oude behang moet worden verwijderd, al of niet met een gehuurd stoomapparaat, er moet een plaktafel komen, er moet nieuw behang uitgezocht worden, op maat worden gemaakt en aan de muur geplakt, in de hoop dat het daar ook blijft zitten. Dan moet alles weer terug op zijn plaats. Al met al een heel gedoe, waar je zomaar een week mee in de rotzooi zit.

Wat hebben wij het dan gemakkelijk. Als wij een ander behangetje nodig hebben gooien we gewoon de trossen los en varen naar het volgende behang. Het behang beweegt en het verschiet met de regelmaat van de klok van kleur en lichtintensiteit. Figuren op het behang veranderen van plaats of verdwijnen om plaats te maken voor weer andere. In een huis ben je nog wel een keer uitgekeken op het statische behang maar wij niet. Ons behang leeft en boeit, zelfs als je niets doet en op dezelfde plek blijft, en het verveelt nooit, want vooral in de warme seizoenen hebben wij vrijwel dagelijks ‘Tapetenwechsel’.

Hans