Geluk en ongeluk

Geluk en ongeluk liggen vaak dicht naast elkaar.
Afgelopen maandag werd er plotseling op het venster geklopt. Het werd ineens heel druk op de werf en of wij zo vriendelijk wilden zijn om op te stappen, het liefst zo snel mogelijk. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Wij hadden nog wat langer willen blijven en vanaf Zwartsluis meteen met onze zomertrip willen beginnen, maar zaken gaan voor. Wat een ongelukkig moment!
Dinsdagmorgen hebben wij nog snel even 115 liter brandstof gekocht en aan boord gebracht, evenals onze fietsen en zijn naar het centrum van Zwartsluis verkast, op aanraden van de werfeigenaar. Daar lag het echter nog helemaal vol met de bruine vloot en was er dus geen plaats voor ons. Ongeluk!
We hadden om de rekening voor de reparatie van onze watertank gevraagd en die viel veel lager uit dan we gedacht hadden. Dat was weer een gelukje.
Het was niet onze bedoeling, maar we nemen ons toch voor om voor een paar weken naar Enschede te gaan. Voordat we echt op stap gaan wil ik eerst mijn vaarbewijs halen. Een blik op de website van Schuttevaer leert ons dat de sluis bij Eefde de hele week gestremd is wegens reparatiewerkzaamheden. Ongelukkig!
Het vaarseizoen is nog niet begonnen in de Verlengde Hoogeveensche Vaart, maar men kan buiten het seizoen brug- en sluisbediening aanvragen. Via het telefoonnummer uit de Wateralmanak deel 2 kom ik in contact met een brugwachter en deze klinkt redelijk enthousiast aan de telefoon dat we komen. Wij spreken voor de volgende dag af bij het sluisje van Noordscheschut. Tegen de klok van enen vertrekken wij uit Zwartsluis en ‘doen’ de Hoogeveensche Vaart tot voor het sluisje van Noordscheschut, waar wij net tegen etenstijd vastmaken en ons verheugen op het patatje van de cafetaria bij het sluisje. Blijkt de cafetaria op disdag gesloten te zijn! Wat een pech!
We wandelen toch maar even richting de overige winkels en willen al onverrichterzake terugkeren naar de boot, als een vriendelijke mevrouw er ons op wijst dat er nog een cafetaria is. Wat een geluk!
Wij eten een enorme schnitzel met patat. De volgende morgen, iets voor negen uur, komt de brugwachter aan de boot vertellen dat de Holslootbrug vandaag van een nieuw wegdek wordt voorzien en dat we daar waarschijnlijk vandaag zullen stranden. Er is een heel klein kansje dat we het redden, als we erin slagen er voor 11 uur te zijn. Het ongeluk hangt weer boven ons hoofd.
Wij gaan precies om negen uur de sluis in en op één keer na waar ik even bij een brug moet afstoppen loopt de brugbediening zo vlot, dat we flink door kunnen varen. Nou ja, doorvaren… Het kanaal is zo ondiep en smal, dat we niet harder lopen dan gemiddeld 10 km/u. Toch slagen we erin om rond de klok van 11 bij de Holslootbrug aan te komen, waar de werklui toch even op ons hebben gewacht. We kunnen toch door!
Via Nieuw Amsterdam waar we (natuurlijk) even op de spoorbrug moeten wachten komen wij in het Stieltjeskanaal en later op het Kanaal Almelo de Haandrik waar de brugbediening naadloos wordt overgenomen. De reis verloopt zeer voorspoedig waardoor wij tegen 17:30 vastmaken voor Sluis Aadorp. Een record! En wat een geluk: het weer is formidabel!
De zon schijnt hoog aan de hemel en het is heerlijk toeven onder de tent in de stuurhut. Het lijkt wel zomer. De volgende morgen horen we van de sluiswachter in Aadorp dat er ook gewerkt wordt aan sluis Delden. Ongerust bel ik er naartoe. Inderdaad, ze zijn met onderhoud bezig. Wat een pech!
De sluiswachter denkt dat er in de middag misschien nog wel geschut kan worden. Als we er aankomen, lopen we naar de sluis toe. De sluiswachter vertelt ons dat ze net klaar zijn en dat wij meteen kunnen invaren. Wat een geluk!
Na een stille tocht op het Twentekanaal worden wij meteen geschut in sluis Hengelo waarna we, veel eerder dan verwacht, donderdagmiddag om 13:30 aanleggen bij de EWV. Het ongeluk leek ons steeds in zijn greep te hebben, maar uiteindelijk hebben wij toch veel geluk gehad.
Een onverwacht en prachtig begin van het vaarseizoen 2012.

Erica en Hans, de Vrijheid