Spullen

Als het in het voorjaar warmer wordt en de blaadjes weer aan de bomen en planten beginnen te groeien begint het ons te kriebelen. Wij willen weg! Lang genoeg op één plaats gelegen. Dus zorgen wij er voor dat alles pico bello in orde is voordat we weggaan. Maar als je zo lang onderweg bent als wij kan het zo maar gebeuren dat er iets stuk gaat.

Eerst was het de generator. Lig je net bij sluis Driel, in het midden van nergens, weigert dat ding dienst. Wat nu?? Zonder generator wordt het wel erg lastig om langere tijd zonder walstroom te kunnen. Wij waren dan ook in de wolken dat een goede vriendin van ons die in Heelsum woont ‘even’ met de auto met ons en de defecte generator naar IJsselmuiden wilde rijden. Het euvel werd snel verholpen dus wij waren weer gered.

In de buurt van Gorinchem kwamen wij tot de ontdekking dat twee van de vier lichtaccu’s het loodje hadden gelegd. Weer hebben wij geluk want in Werkendam is een acculeverancier die ons twee nieuwe accu’s aan de boot kwam brengen en de oude ook nog weer meenam. En gelukkig hebben wij hulp gekregen van onze vriend Arthur die daar heel toevallig die dag moest zijn voor een bootbezichtiging.

Tijdens het plaatsen van de nieuwe accu’s sneuvelde het aansluitstekkertje van de shunt van de energiemeter. Ga daar maar eens naar op zoek in de Biesbosch! Het stekkertje was niet te repareren dus vanaf dat moment moesten wij het zonder accumonitor doen

Een paar weken later ging de energiebesparingsschakelaar van de generator naar de haaien. Gelukkig kon ik deze nog wel enigszins repareren zodat we de generator normaal konden blijven gebruiken maar toch, waar haal je zo’n schakelaartje vandaan? Onderweg zaten wij dringend om schilderbenodigdheden verlegen maar waar koop je dat?

In België begaf onze maststrijk-installatie het en we hadden nieuwe onderdelen nodig. Waar zijn die watersportwinkels? Via internet is alles wat je nodig hebt te koop maar waar laat je het bezorgen? Uiteindelijk is het een kwestie van geduld en ondertussen goed uit je doppen kijken. In Maastricht vonden wij een watersportwinkel voor de onderdelen van de maststrijk-installatie en we vonden op diverse plaatsen wel bouwmarkten voor de schilderspullen. Het schakelaartje voor de generator (€ 0,50) en het chassisdeeltje voor op de shunt van de accumonitor (0,57) kochten wij uiteindelijk bij de internetshop van Conrad en lieten het bezorgen bij onze vrienden in Enschede. Voor het gemak hebben wij er ook nog een accu keuzeschakelaar bij besteld dan hoeven wij die ook niet meer te zoeken.

We zijn inmiddels vanuit Friesland een dagje met de trein naar Enschede geweest en zowel de accumonitor als de generator zijn weer gerepareerd. Jammer dat de zomer al weer voorbij is. Moeten we weer een paar maanden gaan liggen wachten tot de winter weer voorbij is. Er zal dan waarschijnlijk weinig stuk gaan, dat wel. Ik zoek toch liever naar spullen.

Erica en Hans, de Vrijheid