Techniek

De laatste tweehonderd jaar is onze maatschappij door de opkomst van de industrie en de ontwikkeling van techniek en energiebronnen drastisch veranderd. Daarmee zijn de problemen van het dagelijks leven echter niet opgelost. Zij hebben zich alleen maar verplaatst. Wie kan zich de tijd nog indenken dat de mensheid in houten hutten woonde die door houtvuur moesten worden warmgestookt?
Tegenwoordig hebben wij CV. Hout kappen is niet nodig en aansteken is streng af te raden. Als het vuur in de hut was uitgegaan moest men hout halen en het vuur opnieuw aansteken. Maar wat als de CV het niet meer doet? Dan moet er een expert bij worden gehaald die de zaak kan repareren.
Vroeger moest de vloer worden aangeveegd met een bezem, tegenwoordig hebben wij een stofzuiger. Stekker in het stopcontact, aanzetten en zuigen maar. Tegenwoordig hebben wij ook computers. Stekker erin, aanzetten en klaar is Kees. Fout. Helaas is de digitale techniek nog niet zover gevorderd als de stofzuigertechniek. Ook zonder kennis van de techniek is het niet eenvoudig om een computer te bedienen.
Het is maar goed dat de stofzuigertechniek inmiddels volwassen is geworden. Veronderstel toch eens dat je de stekker in het stopcontact steekt, het ding aanzet en dat er vervolgens op het display staat te lezen: ‘Stofzuiger is bezig op te starten. Dit kan enige tijd duren’. Of dat er net na het opstarten een foutmelding op het beeldscherm van de stofzuiger komt te staan. ‘Fatal error in sucking system, please contact your vacuümcleaner Manager. Error code 0x000002375’.
StofzuigerDaarbij moet worden vermeld dat de stofzuigers nog van een scherm zouden moeten zijn voorzien om al die foutmeldingen te kunnen weergeven.
Zoals deze: ‘U dient eerst uw stofzuiger te updaten alvorens u ermee aan het werk kunt’ of: ‘Er is een nieuwe update V7.26.18.0 gevonden voor uw slang. Wilt u nu updaten? J/N’ en vervolgens: ‘De door u geïnstalleerde slang is niet compatibel met deze update. U dient eerst een nieuwe slang te installeren’. Als je dan werkelijk gestart bent met het werk kan de stofzuiger er zomaar halverwege de woonkamer ineens mee ophouden. ‘Er is een fout opgetreden in het energie-management-systeem. U dient de stekker uit het stopcontact te verwijderen, er weer opnieuw in te plaatsen en de stofzuiger opnieuw op te starten. Als het probleem zich blijft voordoen, neem dan contact op met uw stofzuigbeheerder’.
Wie zou er zo’n stofzuiger willen hebben? Je grijpt graag weer naar die ouderwetse, betrouwbare bezem. Wel griezelig te bedenken dat onze wereld nu al geheel afhankelijk is geworden van computers.

Hans, de Vrijheid