Techniek en computers

Ik heb een technische knobbel meegekregen waardoor ik belangstelling heb voor techniek in de meest ruime zin van het woord. Zowel mechanica als electronica zitten in het pakket. Het repareren van allerhande zaken heb ik gaandeweg geleerd waarbij een devies van mijn vader mij goed van pas kwam: ‘Het is toch al kapot, dus kun je het net zo goed openschroeven om te kijken wat er aan de hand is. Weggooien kan altijd nog.’ Verder doe ik het meeste onderhoud aan de boot zelf.

Commodore 64Eind tachtiger jaren kwam daar de computer bij.Mijn eerste was een Commodore 64 met alles erop en eraan. Ik vrat er van alles mee uit. Printplaatjes bouwen, Eproms programmeren, solderen, uitbreiden en aan andere apparatuur koppelen. Zo kon ik op de lange en korte golf via een ontvanger telexberichten lezen en door middel van fax weerkaarten en persfoto’s ontvangen die door de diverse persbureaus over de hele wereld werden uitgezonden.

De personal computers kwamen in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Ook daarmee kon ik het niet laten. Ik heb in mijn leven al heel wat computers gebouwd, vernieuwd en gerepareerd. Meestal friemel ik net zo lang tot alles naar behoren werkt. Het leukste vind ik eigenlijk om zelf een pc van zorgvuldig geselecteerde onderdelen te bouwen. Omdat je nu eenmaal niet steeds voor jezelf kunt blijven bouwen heb ik dat vaak voor vrienden, familie en kennissen gedaan.
Tot nu toe zijn er geen klachten binnengekomen en voor zover ik weet draait alles nog.