vorige | volgende

April 2013

Na een lange, koude winter met veel sneeuw en ijs naderen wij warmere tijden.
Ruim een week geleden kregen wij van Scheepswerf Geertman in Zwartsluis, waar wij de winter hebben doorgebracht, de vriendelijke vraag wanneer wij van plan waren te vertrekken. De vraag werd gesteld in verband met de naderende drukte die ontstaat zodra het weer verbetert. Vorig jaar moesten wij overhaast vertrekken omdat het ineens mooi weer werd. Omdat ik meedoe aan een zangproject bij kamerkoor Arte Vocale externe link kunnen wij nog niet beginnen met onze jaarlijkse zomertrip met de Vrijheid dus moeten wij nog even in de buurt blijven.

Winter in Zwartsluis
Winter in Zwartsluis

Daarom maakten wij op maandag 1 april, tweede Paasdag, de trossen los en voeren richting Enschede. Het was net voor tien uur en door het zonnetje leek het alsof je met je korte broek op het achterdek zou kunnen zitten. Dat schijn bedriegt konden we zien aan het dunne laagje ijs waar onze boeg zich doorheen ploegde. Zonder oponthoud voeren wij over het Zwartewater door Zwolle waar de Spooldersluis al op ons lag te wachten. We konden meteen invaren en met een vrachtschipper meeschutten naar de IJssel. Tegen twaalven gingen wij in de opvaart richting Zutphen waar wij om tien voor vijf aankwamen. Aangezien de sluis vanwege Pasen slechts tot vijf uur bediend werd hebben wij de nacht voor de sluis doorgebracht aan de wachtsteiger.  De volgende morgen, rond de klok van tien, konden wij naar boven schutten in Sluis Eefde. Wederom scheen de zon stralend aan de hemel. Na een lang Twentekanaal gingen wij bij sluis Delden met een beladen vrachtschip mee naar boven. Bij het uitvaren ging het vrachtschip zo traag dat wij niet genoeg vaart konden maken en door de vrij krachtige zijwind tegen de bakboordkant werden gezet. Bij sluis Hengelo kregen wij het gebruikelijke bericht dat wij op de beroepsvaart moesten wachten. Aan bakboord is een stuk oever met meerpaaltjes (dachten wij). Onderweg ernaartoe liepen wij aan de grond. Ik heb met veel duwen en trekken onze schuit weer vlot gekregen waarna wij toch maar naar stuurboordwal zijn gekropen. Na een uur kwam er leven in de brouwerij. Nadat de Anita was uitgevaren gingen wij in de sluiskolk ruim negen meter omhoog en rond een uur of vijf maakten wij vast bij de Enschedese Watersportvereniging. Hier blijven wij tot na het concert op 28 april in Hengelo. Daarna zullen wij weer aan de reis gaan.

Tot dan,
Erica en Hans

golven

Geachte lezers en lezeressen,

Na een lange en koude winter is nu eindelijk weer het moment aangebroken om te vertrekken. Zoals u van ons gewend bent ontvangt u ons reisverslag dat gemiddeld eens per week wordt gemaakt en verzonden. De teksten zijn van mij, de foto’s worden gemaakt door Erica. Veel leesplezier!

29 april
Na een succesvol concert met het kamerkoor Arte Vocale in Hengelo houdt niets ons meer op om te vertrekken. Boodschappen voor een week ingeslagen, de auto weggebracht naar zijn zomerverblijf (Dankjewel Huub!)en de fietsen aan boord. Rond 14:30 maken wij ons los uit de wirwar van boten en bootjes in de jachthaven van Enschede en wenden onze steven richting sluis Hengelo. Het is ondanks de lage temperatuur en een fris windje aangenaam vertoeven in onze stuurhut op het achterdek. Na een half uurtje arriveren wij bij de sluis. De sluiswachter vraagt of er nog meer pleziervaart onderweg is en informeert of er nog beroepsvaart onderweg is  vanuit Enschede. Aangezien hij op beide vragen een ontkennend antwoord krijgt zet hij de sluis om en mogen wij even later invaren. Met een rustig gangetje van een kilometer of 10 per uur tuffen wij door de haven van Hengelo en varen aan de jachthaven van de Hengelose Watersportvereniging voorbij. Na een uurtje komen wij aan bij sluis Delden. Het loopt tegen vijven en wij vragen toestemming om vast te maken aan de jachtensteiger bij de sluis voor de nacht. Dat mag.
De eerste 12 kilometers en de eerste sluis zitten erop. Onze reis is begonnen. Positie: 52°14'49.4"N, 6°40'46.8"E externe link.

30 april
Tegen half elf staat de sluisdeur open. Er is geen scheepvaart te bekennen dus schutten wij alleen naar beneden. Het is mooi weer. De zon schijnt vrij krachtig door de lichte sluierbewolking en er staat weinig wind. De motor snort rustig onder ons en met 1200 tpm. lopen wij ruim tien kilometer per uur. Na een tijdje passeren wij Goor. Slechts af en toe hebben wij tegenvaart. Onder de vaart luisteren wij naar de radio waar uitgebreid verslag wordt gedaan van de troonswisseling. We zijn erg blij met onze nieuwe zonnepanelen die eendrachtig met de dynamo de accu’s al heel snel weer bomvol hebben gepompt.  Zo komen wij rond enen door Lochem en een klein uurtje later bij sluis Eefde. Wij hebben geen haast en de overnachtingssteiger in het toeleidingskanaal aan bakboord is leeg. Wij krijgen toestemming van de sluiswachter om hier te overnachten.
Drie en een half uur gevaren, 31 kilometer afgelegd. Positie: 52°09'36.4"N, 6°14'23.2"E externe link.

vorige | volgende